Projectes passats

1. Projectes de creació comunitària

CIRCONETA
2014-2015
Circoneta va endinsar un grup de joves en un procés de creació compartit amb artistes professionals de circ, contemplant totes les habilitats i múltiples competències que requereix la creació d’un espectacle i posant en valor la diversitat i el potencial de cadascú.

Circoneta és un projecte de creació comunitària de La Central del Circ en col•laboració amb l’IES Salvat-Papasseit al barri de la Barceloneta. En un primer moment, va començar sota la direcció artística i pedagògica del recordat Ricardo Gallardo, que després de la seva desaparició, va ser reemplaçat per l’artista Jorge Albuerne. Circoneta va comptar amb la col•laboració d’artistes de diferents disciplines que guiaven una dotzena d’alumnes de primer i segon d’ESO dins el món del circ.

Durant la primera etapa del projecte s’inicienes van iniciar diferents tècniques: malabars, aeris, acrobàcia i perxa xinesa. A poc a poc es va anar introduint una dimensió creativa i expressiva en la seva pràctica per acabar treballant la creació d’una peça escènica que es va presentar el 5 de desembre de 2014 a La Central del Circ.

Aquest projecte ver ser recolzat per l’Obra Social La Caixa.

Memòries
2011-2012
Memòries va ser el resultat de vuit mesos de procés de creació artística al voltant del concepte de memòria en relació al llenguatge circense. Una creació de l’Associació de Dones Ambar Prim i La Central del Circ.
Tot procés de creació incorpora un treball de memòria però Memòries treballava directament amb el concepte de memòria personal, històrica, de vida… aquella que quan ens fem grans tots tenim certa por a perdre. L’espectacle Memòries, que es va estrenar a La Central del Circ el 23 de novembre de 2012, va aglutinar aquestes múltiples vessants mitjançant tècniques de circ que han estat apreses per les dones grans de l’Associació d’Àmbar Prim, de la mà de la companyia TT amb els artistes Josep Antoni Navarro i Merche Rafart i co-dirigit per Leandro Mendoza, director artístic de La Central, juntament amb col•laboracions d’artistes com Tanja Haupt i Marc Fonts.

Memòries va ser possible per la participació de La Central del Circ en el programa per l’aprenentatge permanent de la Unió Europea, projecte Grundtvig, que té per objectiu fomentar una cooperació entre diversos socis per a afavorir l’aprenentatge d’adults. A més a més, La Central del Circ va rebre per aquest projecte el suport de la Obra Social “la Caixa”.

2. Projectes europeus de La Central del Circ

Process()s
2012-2014
L’Euroregió Pirineus Mediterrània és un territori reconegut per ser una plaça forta de les arts del circ, principalment pel que fa a Midi-Pyrénées i Catalunya. Process()s es va desenvolupar entre Toulouse, Perpinyà i Barcelona i amb complicitats a l’Aragó, per tal de fomentar la creació i la difusió del circ contemporani. Va donar suport a projectes de creació, a la difusió de números i formes curtes i va generar espais de trobada amb els programadors d’arts escèniques.
www.euroregio.eu
Amb el suport de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, en el marc de la convocatòria “CULTURA EUROREGIÓ 2011“

Circ que o!
2009-2011
Una plataforma amb 8 socis per al desenvolupament d’una zona de circ de renom internacional a l’espai Pirineus-Mediterrani. El projecte, d’una durada de tres anys, tenia tres objectius fonamentals:
– Valoritzar el sector del circ a l’espai transfronterer.
– Reforçar les sinèrgies locals i transfrontereres entre els/les professionals de circ.
– Reforçar el treball, l’economia i la creació i donar suport als creadors/es dels projectes.
Entre d’altres resultats, cal destacar la coproducció de 8 espectacles de circ contemporani de companyies de banda i banda del Pirineu.
www.circqueo.eu/
Amb el suport del programa POCTEFA de cooperació transfronterera Espanya-França-Andorra.

TRANS- Mission. Suport a la Creació Circense
2011-2012
TRANS-mission va reunir 4 entitats europees que donen suport a la creació circense: l’Espace Catastrophe (Brusel•les), La Grainerie (Toulouse), l’associació Zelig (Torí) i La Central del Circ (Barcelona). Va néixer amb l’objectiu de millorar les pràctiques de suport a la creació, a la producció i a la difusió en el sector de circ contemporani. Durant dos anys, va donar suport de manera intensiva i continua a la creació de quatre espectacles de circ contemporani amb de 4 a 6 intèrprets a la pista, mitjançant unes residències en cadascun dels espais, coproduccions financeres i un suport a la difusió a cada territori. L’any 2012 es va dedicar a la difusió d’aquests espectacles.
www.transmission-europe.eu
Amb el suport del programa Cultura de Unió Europea

Parcours croisés: une deuxième chance par le cirque
2010-2012

Parcours croisés va reunir 4 entitats europees que donen suport a la creació circense: l’Espace Catastrophe (Brussel•les), La Grainerie (Toulouse), el festival Mirabilia (Fossano – Itàlia) i La Central del Circ (Barcelona). Va ser un programa d’intercanvi de coneixements en relació als projectes comunitaris de cadascun dels centres. Durant dos anys es van realitzar seminaris interns de treball als diferents territoris. El 2012, les trobades van reunir delegacions de treballadors/es i usuaris/es dels respectius programes que van compartir xerrades i tallers. El programa es va complementar amb l’ajut de la Fundació La Caixa, que va finançar el projecte de creació comunitària de La Central el 2012, el qual unia circ professional i gent gran.
parcours-croises.blogspot.com/
Amb el suport del programa per l’aprenentatge permanent Grundtvig de la Unió Europea.

3. Suport a la creació en col•laboració amb altres equipaments

Le Samovar
2010-2011
Le Samovar és un espai dedicat al pallasso amb una vessant escola i una vessant centre de creació i exhibició. Es va oferir conjuntament una residència de creació becada per a un espectacle basat en el pallasso. El 2010 se’n va beneficiar la companyia The Scalextrics Experience (Catalunya) i el 2011 Claire Vergos (França).
www.lesamovar.net

4. Altres projectes

Fibonacci Project
2010
Una creació de la companyia de circ canadenca Les 7 doigts de la main amb la col•laboració de La Central del Circ i el Mercat de les Flors i el suport del Govern del Quebec i el CoNCA. L’objectiu era la creació d’un espectacle multidisciplinari basat en les col•laboracions entre artistes de diferents cultures i disciplines artístiques. Abans d’arribar a Barcelona, el projecte s’havia desenvolupat a altres ciutats de Canadà, com Montreal, i de la resta del món, com Mèxic DF i Copenhaguen. El treball a Barcelona va comptar amb la participació de 7 artistes locals. Gairebé 1000 persones van assistir a les presentacions públiques i l’espectacle va obtenir un gran ressò mediàtic.
http://7doigts.com/en/shows/2-fibonacci-project